Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-05-05@09:22:12 GMT

شناسایی طول روز و تطبیق تاریخی عاشورا

تاریخ انتشار: ۵ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۰۹۸۸۳۰

شناسایی طول روز و تطبیق تاریخی عاشورا

آشنایی با مدت روشنایی روز در دهم ماه محرم و آب‌وهوای آن روز، به بسیاری از سؤالات و شبهات درباره این واقعه خونین پاسخ می‌دهد.

به گزارش مشرق، می‌دانیم که واقعه خونین عاشورا که منجر به شهادت امام حسین علیه السلام و یاران آن حضرت در صحرای کربلا شد، در سال 61 هجری قمری اتفاق افتاده است. اما از آنجایی که ما، ایرانی‌ها، رویدادها را به تقویم شمسی می‌شناسیم، برای دانستن اوضاع جوی و شرایط آن روز که بر امام شهیدمان و یاران و خانواده آن حضرت گذشته خوب است تاریخ قمری را به شمسی تبدیل کرده و رویدادها و طول روز را با این تاریخ بسنجیم تا شاید درک بهتر و درست‌تری از وقایع آن روز داشته باشیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کار همچنین موجب می‌شود که بسیاری از وهن‌های موجود در تاریخ و تحریفات واقعه عاشورا را تشخیص بدهیم. ازجمله این که گاهی گفته می‌شود هر یک از شهدای کربلا هزاران را نفر را از پای درآوردند، آیا مدت زمان روشنایی هوا این فرصت را به آن‌ها می‌داده تا این اندازه بتوانند در برابر دشمن مقابله کنند. چراکه در هر صورت روشنایی روز محدود بوده و قیام عاشورا تا عصر ادامه پیدا کرده و با شهادت جان‌سوز حضرت سیدالشهدا علیه السلام و به آتش کشیدن خیمه‌ها، مبارزه عملی نیز به پایان رسید.

در گفت‌وگویی که با دکتر فاطمه محبی، استاد و محقق دینی، انجام شده است به بررسی وقایع روز دهم ماه محرم سال 61 هجری پرداخته است.

آن طور که این کارشناس دینی شرح می‌دهد، بله. این بررسی‌ها و مطالعات نشان می‌دهد که حتماً واقعه عاشورا که در دهم مجرم سال 61 هجری اتفاق افتاده حتماً در ماه مهر بوده. اما ممکن است روز سه‌شنبه 20 مهر باشد یا روز چهارشنبه 21 مهر 50 هجری شمسی روی داده باشد.

طبق مطالعات معلوم شده است که اذان صبح روز عاشورا در سال 61 هجری، ساعت 4 و 37 دقیقه بوده و غروب روز عاشورا ساعت 5 و 38 دقیقه بوده است. اگر قرار باشد به بررسی حوادث عاشورا بپردازیم، می‌توانیم وقایع را در این ظرف زمانی تحلیل و واکاوی کنیم. به این ترتیب بسیاری از تحریف‌ها و دروغ‌پردازی‌ها مرتفع خواهد شد.

تطبیق تاریخ قیام امام حسین علیه السلام به تاریخ شمسی

آیا روشی برای به دست آوردن تاریخ شمسی واقعه عاشورا وجود دارد؟

دقت کنید که مبدأ در هر دو تقویم قمری و شمسی یکی است و هر دو، یک مبدأ دارند. اما دلیل تفاوت سال در قمری با شمسی این است که طول سال در سال قمری از سال شمسی کمتر است. یعنی هر سال قمری به اندازه 87513/10 شبانه‌روز از سال شمسی کوتاه‌تر است. به همین دلیل است که تا امسال که ما در آن قرار داریم این دو تقویم به اندازه 43 سال با هم اختلاف زمان دارند.

نمونه درک این موضوع این است که در ما در ماه مبارک رمضان شاهد هستیم که این ماه در فصل‌های مختلف سال شمسی قرار می‌گیرد. همان طور که ماه محرم امسال در شهریور قرار دارد و هر سال ده روز عقب‌تر برگزار می‌شود. تا جایی که چند سال آینده در فصل بهار و بعد از آن در زمستان و پاییز برگزار خواهد شد.

محرم سال 61 هجری برابر با مهرماه شمسی بود

با این توضیحات، آیا می‌توان تاریخ عاشورا به سال شمسی را به دست آورد؟

بله. البته برای این کار باید از نرم‌افزارهای دقیقی استفاده کرد. این نرم‌افزارها نشان می‌دهند که اول محرم سال 61 برابر با 11 مهر سال 59 شمسی و اول اکتبر سال 680 میلادی بوده است. بر این اساس مشخص می‌شود که عاشورای سال 61 که طی آن روز امام حسین علیه السلام و یاران آن حضرت به شهادت رسیدند، برابر بوده با 21 مهر ماه سال 59 شمسی. البته این تاریخ مطابق با سال قمری هم برابر با دهم اکتبر سال 680 میلادی می‌شود.

البته به این نکته هم باید توجه شود که چون این تاریخ را از روی تقویم‌های قراردادی به دست آورده‌ایم، ممکن است یکی دو روز با تاریخ واقعی اختلاف داشته باشند.

چرا؟

به این علت که مقارنه خورشید و ماه در محرم سال 61 هجری در ساعت 17:11 به وقت محلی ماه سپتامبر سال 680 میلادی روی داده است و همچنین در شامگاه فردای آن روز یعنی 29 سپتامبر، هلال ماه به جدایی بیشتر از 11 درجه از خورشید رسیده و در زمانی که خورشید غروب می‌کرده، ارتفاع ماه بیشتر از 8 درجه بوده است.

در این شرایط رؤیت ماه ممکن بوده، آن هم با چشم غیرمسلح. یعنی افرادی که در آن روز در کربلا حضور داشتند می‌توانستند با چشم خود ماه را ببینند. به همین علت است که پیش‌بینی کرده‌اند که سی‌ام سپتامبر سال 680 میلادی برابر با اول محرم سال 61 هجری بوده است. با این توضیح، دهم محرم که روز شهادت حضرت سیدالشهدا علیه السلام بوده، برابر با نهم اکتبر 680 میلادی یا روز سه‌شنبه بیستم مهر 59 شمسی شده است.

با این روش، شهادت امام حسین علیه السلام در ماه مهر شمسی روی داده است.

بله. این بررسی‌ها و مطالعات نشان می‌دهد که حتماً واقعه عاشورا که در دهم مجرم سال 61 هجری اتفاق افتاده حتماً در ماه مهر بوده. اما ممکن است روز سه‌شنبه 20 مهر باشد یا روز چهارشنبه 21 مهر 50 هجری شمسی روی داده باشد.

چرا تقویم قمری برای شهادت حضرت سیدالشهدا علیه السلام به کار می‌رود

سؤالی که در اینجا مطرح می‌شود این است که چرا ما واقعه عاشورا و بسیاری وقایع تاریخی را با تقویم قمری تعیین می‌کنیم، در حالی که مبدأ هر دو تقویم شمسی و قمری یکی است؟

درست است که مبدأ هر دو تاریخ شمسی و قمری هجری پیغمبر اسلام صلی‌الله علیه و آله از مکه به مدینه است و طول سال در هجری خورشیدی مدت زمان بین دو عبور متوالی خورشید از نقطه اعتدال بهاری است که به طور متوسط به اندازه 365 روز و 5 ساعت و 48 دقیقه و 45 ثانیه است.

اما دلیل استفاده از تاریخ قمری در بسیاری از رویدادهای تاریخی مانند واقعه عاشورا و قیام امام حسین علیه السلام این است که تقویم خورشیدی از سال 1304 هجری خورشیدی به عنوان تقویم رسمی کشور مورد استفاده قرار گرفت و مورخان به آن روی آوردند. این در حالی است که تا قبل از آن، تقویم قمری استفاده می‌شد و بعد از آن سال هم باز هم بسیاری از رویدادها مثل جشن‌ها و عزاداری‌ها طبق تقویم هجری قمری بود.

تعیین طول روز در مدت مبارزه اصحاب کربلا

گاهی در برخی از مطالب گفته می‌شود که یاران امام حسین علیه السلام ساعت‌ها در میدان مبارزه بوده‌اند. به نظر می‌رسد اگر ساعت طول و غروب خورشید را به دست بیاوریم، امکان تأیید یا رد این موضوع مشخص می‌شود. آیا در حال حاضر دسترسی به ساعت طلوع و غروب خورشید در دهم محرم سال 61 هجری داریم؟

بله. نمونه این فعالیت را دکتر سنگری با مراجعه به مراکز ژئوفیزیک جهانی انجام داده‌اند. البته نرم‌افزارها و برنامه‌هایی هم وجود دارد. ولی آنچه که در تحقیقات این افراد کارشناس به دست آمده بسیار دقیق‌تر است.

طبق مطالعات معلوم شده است که اذان صبح روز عاشورا در سال 61 هجری، ساعت 4 و 37 دقیقه بوده و غروب روز عاشورا ساعت 5 و 38 دقیقه بوده است. اگر قرار باشد به بررسی حوادث عاشورا بپردازیم، می‌توانیم وقایع را در این ظرف زمانی تحلیل و واکاوی کنیم. به این ترتیب بسیاری از تحریف‌ها و دروغ‌پردازی‌ها مرتفع خواهد شد.

منبع: تسنیم

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا اعتراضات آمریکا قرارداد ایران و چین عاشورا محرم قیام عاشورا ماه مبارک رمضان ماه محرم واقعه عاشورا امام حسین علیه السلام محرم سال 61 هجری واقعه عاشورا سال 680 میلادی دقیقه بوده روز عاشورا تقویم قمری روی داده سال شمسی آن روز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۹۸۸۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رقابت ۸۰ دونده مستعد استان همدان در لیگ دو و میدانی شهید شمسی پور

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان همدان؛ همزمان با سالگرد شهادت سردار شهید علیرضا شمسی پور و در دومین روز این مسابقات، استعداد‌های برتر استان در گروه‌های سنی، و مواد مختلف با یکدیگر رقابت کردند.

در مداد مختلف این رقابت‌ها و در ماده ۱۰۰ متر رده سنی آیندگان محمدمهدی مرادی از کبودراهنگ، ۱۰۰ متر نونهالان، امیرعلی ملکی از ملایر و ۱۰۰ متر نوجوانان، ابوالفضل سلطانی از کبودراهنگ، در ۱۱۰ متر بامانع آیندگان علی اصغر محبی کبودراهنگ، ۱۱۰ متر بامانع نونهالان امیرعلی گلی از ملایر و ۱۱۰ متر بامانع نوجوانان امیرعباس اسلامی از همدان، در ۶۰۰ متر آیندگان علیرضا زمانی از جورقان، در ۸۰۰ متر نونهالان پارسا گل عنبری از همدان، در ۸۰۰ متر نوجوانان محمدمهدی محسنی فرد از نهاوند، در ۱۵۰۰ متر نونهالان امیرمحمد رضایی از همدان، در ۱۵۰۰ متر نوجوانان امیرمحمد رستمی از همدان، در مواد پرتاب وزنه و پرتاب دیسک نوجوانان مهدی محرمی از کبودراهنگ، در پرتاب دیسک نونهالان یاسین زیاد از ملایر و در ۳۰۰۰ متر پیاده روی آرمین احمدی از همدان قهرمان شدند.

در این مسابقات ۸۰ دونده برتر استان که در مسابقات و برنامه‌های استعدادیابی هیئت دو ومیدانی استان قبلا شناسایی شده بودند در سه گروه سنی آیندگان، نونهالان و نوجوانان، در مواد ۱۰۰ متر، ۱۱۰ مانع، ۴۰۰ متر، ۸۰۰ متر، ۱۵۰۰متر، ۳۰۰۰ متر پیاده روی، پرتاب وزنه و دیسک به رقابت پرداختند.

از نکات برجسته این مسابقات حضور چشمگیر دوندگان در گروه سنی آیندگان (۱۰ تا ۱۲ سال) و ظهور و بروز چهره‌های جدید و توازن تقسیم مدال‌ها و کسب مقام‌های برتر از همه تیم‌های شرکت کننده اشاره کرد که افق روشنی را برای آینده این ورزش مادر در استان ترسیم می‌نماید.

در این مسابقات دوندگانی از شهر‌های همدان، ملایر، نهاوند، کبودراهنگ، تویسرکان، فامنین، قهاوند و جورقان حضور داشتند.

از نفرات برتر این مسابقات که به عنوان جشنواره فرهنگی ورزشی شهید شمسی پور نامگذاری شده است در هفته آتی در مراسمی باشکوه با حضور مسئولان استان، خانواده معظم شهداء، و قهرمانان تجلیل خواهد شد.

دیگر خبرها

  • برگزاری یادواره شهدای روستای امند
  • واژگونی رانا در شهرستان اردل با پنج مصدوم
  • آذربایجان شرقی عزادار صادق آل محمد
  • آذربایجان شرقی عزادار صادق آل محمد(ع)
  • اعلام نفرات برتر لیگ دو‌و‌میدانی شهید شمسی‌پور + اسامی
  • رقابت ۸۰ دونده مستعد استان همدان در لیگ دو و میدانی شهید شمسی پور
  • بررسی‌ و مطالعه تقسیم استانهای غربی و شرقی تهران/ لزوم تطبیق طرح با شرایط امروز جمعیتی
  • شهادت رئیس مکتب تشیع تسلیت باد
  • نبود ناوگان حمل ونقل عمومی از مشکلات ایجاد ترافیک سنندج
  • تعزیرات همدان میزبان پیکر مطهر شهید رنجنوش شد+تصویر